معرفی شغل گاوداری

امروز قصد داریم در مورد یکی از مشاغل مهم در مناطق روستایی و عشایری که افراد زیادی در این حرفه مشغول به فعالیت هستند توضیحاتی را ارائه نماییم. چنانچه قصد ورود به این شغل را دارید یا واحد گاوداری صنعتی یا سنتی دارید، پیشنهاد می‌کنیم حتما نکات اشاره شده در این بخش را مطالعه نمایید. اطلاع یافتن از نکات مطرح شده به روند پیشرفت کسب و کار شما دامداران عزیز کمک قابل توجهی می‌کند.

شغل گاوداری چیست؟
شیر و فرآورده های لبنی در سراسر جهان متقاضی های زیادی دارد و امروزه بخش صنایع لبنی یکی از جذاب ترین و پر رونق ترین بخش ها کسب و کاری در سرتاسر جهان می باشد .
در جهان هرگز تقاضا برای شیر کاهش نمی یابد و همواره این تقاضا مطابق با رشد جمعیت جهان افزایش خواهد یافت . علاوه بر شیر ، نیاز بشر به تامین گوشت نیز با نرخ رشد صعودی همراه است پس کسانی که می خواهند وارد شغل پرورش گاو و گاوداری شوند لازم نیست نگران بازاریابی محصولات خود باشند . زیرا این شغل جزو مشاغلی است که به راحتی می توانید محصولات خود را به فروش برسانید .

شغل گاوداری

تنوع نژادی و وجود سیستم های مختلف پرورشی (متمرکز ، مراتع دائمی یا موقت ، مخلوط و …) می تواند جزو نقاط ضعف و یا قوت این صنعت به حساب آید .



نکات آموزشی پرورش گاو
همانطور که می دانید گاوها در دسته حیوانات نخشوار کننده بسیار مفیدی برای انسان ها هستند که به وسیله آنها می توان برخی از نیازهای اساسی بشر از جمله نیاز به گوشت و شیر را تامین کرد. پرورش این حیوانات علاوه بر برطرف کردن این مواد لبنی می تواند سودآوری ویژه ای را نیز برای پرورش دهندگان خود به وجود آورد.

پرورش گاو می تواند برای کسانی که که قصد اشتغال زایی دارند و در مناطق روستایی و عشایری زندگی می کنند گزینه ی مناسبی باشد . علاوه بر تمام موارد فوق شغل گاوداری دوست دار طبیعت است و هیچگونه آلودگی خاصی تولید نمی کند
شما می توانید با استفاده از نیرو کار خانوادگی نیز وارد این حرفه شوید . داشتن یک برنامه مناسب و استفاده از روش های نوین دامپروری سود شما را تضمین می کند

پرورش گاو شیری به نسبت کاری سخت و پر زحمت می باشد که به دو صورت سنتی و صنعتی انجام می شود

این حیوان از طریق تغذیه با مواد مغذی که متناسب با هر مرحله از پرورش آنها می باشد می توانند محصولات لبنی درجه یکی را به میزان قابل توجهی تولید کنند .
عوامل موفقیت آمیز در داشتن یک گاوداری پربازده و سود آورد به رعایت نکاتی از جمله مدیریت صحیح چه در بحث تغذیه ای و چه در بحث هزنیه های نگهداری و استفاده از تکنولوژی های نوین ، رعایت بهداشت جایگاه نگهداری گاو ها و همچنین مدیریت روند تولید مثل در گله گاوها ، نیازمند است .

نکته دیگری که صاحبان گاوداری ها باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند به کارگیری و پرورش نژادهای برتر گاوهای شیری می باشد . هر کدام از نژادهای موجود گاو شیری ویژگی هایی را دارا می باشند که سبب به وجود تفاوت هایی میان آنها می شود.



برای اطلاع از بهترین نژادهای گاو شیری پیشنهاد میکنم حتما این مقاله را مطالعه نمایید.
یکی دیگر ازمهم در شغل گاوداری شناخت دلایل کاهش میزان آبستن بودن گاو و همچنین علل سقط جنین در آنها می باشد. یک دامدار برای هر یک از دام های خود هزنیه های زیادی مجبور است متقبل شود تا بتواند در ادامه از حیوانات خود بهره برداری کند . بدست آوردن شیر در گاوهای شیری نیازمند داشتن توانایی بالای گاو ها برای بارداری است . نازایی ، زایمان زودتر از موعد و سقط جنین از مهم ترین علل وارد آمدن خسارات به مجمتع های گاوداری می باشد . کنترل این مشکل برای گاوداران بسیار حائز اهمیت است . برای کنترل و پیشگیری این موضوع باید عوامل مختلفی از جمله مشکلات محیطی ، بیماری های عفونی ، تغذیه ، نقص های ژنتیکی را بررسی کرد .

توصیه می شود در گاوداری ها و مجتمع های دامپروری دام سبک مسائلی مانند میزان تولید شیر و خصوصیات آن ، نوع نژاد و تیپ دام ، چرخه بازده ای دام و همچنین شرایط تولید مثل هر کدام از حیوانات به صورت شناسنامه دار ثبت و رکورد گیری گردد انجام شود. تا زمانی بتوانید دام های پیر و غیر مقرون به صرفه گله خود را با نوع جوان تر و فعال تر آنان به سادگی جایگزین کنید. علاوه بر مزایای ذکر شده برای اینکار شما می توانید صرفه جویی خوبی با حفظ کیفیت علوفه برای دامداری خود داشته باشید و همچنین میزان کنترل شما برای مدیریت صحیح تر بیشتر می شود .

همچنین شناسایی دقیق رفتارها و خصوصیات گاو در هنگام فحل شدن به گاوداران کمک زیادی می کند تا بتوانند نرخ زاد و ولد را در گله خود افزایش دهند .
چنانچه گاوی در این مرحله قرار نداشته باشد انجام تلقیح اجباری می تواند خطرناک باشد و دچار عفونت نیز ممکن است شود .

انجام واکسیناسیون برای گاو ها :
با وجود اینکه نظریه های مختلفی در مورد نحوه واکسیناسیون گوساله های تازه متولد شده وجود دارد از جمله این که بهتر است گوساله ها را در همان ابتدای تولد واکسینه نکرد و بعد گذشت مدتی این کار را انجام دارد اما به هرحال بهتر با مشورت دامپزشک حتما صورت گیرد .
تا حدود چند قرن گذشته پرورش گاو در هر خانواده تنها برای رفع نیازهای همان خانواده مورد استفاده قرار می گرفت . اما این روش پس از سال ها نمی توانست پاسخگوی احتیاجات جامعه رو به رشد از لحاظ نرخ جمعیتی باشد . از این رو کم کم گاوداری هایی با عنوان صنعتی و نیمه صنعتی با ورود علم و تکنولوژی پا به عرصه ظهور گذاشته اند .
این مجتمع های دامپروری توانستند با بالا بردن نرخ بازده ای هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی تا حدود بسیار خوبی به نیازها را پاسخ دهند .
در این گاوداری های صنعتی بی شک مدیریت صحیح مهم ترین گام برای پیشبرد اهداف تولید می باشد . در گاوداری ها صنعتی میزان تعامل با کارشناسان و دامپزشکان نسبت به حالت سنتی چندین برابر است .

برای حفظ هرچه بیشتر رفاه گاو ها و افزایش بازدهی می توانید در مجتمع گاوداری خود از دستگاه برس اتوماتیک استفاده نمایید . این وسیله برای حفظ نظافت و تیمار نمودن گاو ها کاربرد دارد . گاو ها معمولا برای خاراندن بدن ، خود را دیوارها ، آبخوری ها ، ستون ها و … می مالند ، با به کارگیری این برس ها می توانید این نیاز گاو هایتان را برطرف نمایید .

نکاتی مفید در مورد چگونگی پرورش گاو در گاوداری ها :

نوع تغذیه و جیره بندی بر اساس شرایط دام ها تعیین می شود .
رعایت اصولی بهداشتی با قدرت پیگیری می شود .
بدون توجه به بالا بردن نرخ تولید مثل در گله گاوهای خود نمی توانید انتظار تولید شیر بالایی نیز داشته باشید از این رو گاوهایی که پیر شده اند و توانایی تولید شیر و تولید مثل خود را به مروز از دست داده اند را حتما با گوساله های جوان جایگزین کنید.
سعی کنید میزان بار میکروبی شیر تولید شده در مجتمع پرورشی خود کاهش دهید.
وجود میزان یونجه مناسب در جیره غذایی گاوهای شیری می تواند مقدار شیر و درصد چربی آن را افزایش دهد.
برای شروع کار پرورش گاو خرید گوساله های مرغوب و نژاد دار از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
از خریداری گوساله های بیمار اجتناب کنید .
در هنگام تولد گوساله ها موارد بهداشتی و تغذیه ای لازم مثل ضدعفونی نمودن بند ناف را حتما جدی بگیرید.
سلامتی گوساله ها و گاوهای شیری خود را مدام بررسی کنید چون به هر حال امروزه هزنیه پیشگیری بسیار کم تر از درمان بیماری ها می باشد.
گوساله های قدیمی گله خود را از گوساله های قدیمی جدا کنید.
جایگاه نگهداری دام های شما باید استاندارهای لازم را داشته باشد از جمله این استاندارها داشتن زهکشی مناسب برای تخیله آب در نظر گرفته شود.
آب که برای شستشو در مرحله شیردوشی استفاده می شود باید هیچگونه آلودگی خاصی نداشته باشد.
توجه نکردن به دما شیر مصرفی گوساله ها در فصل زمستان می توانید بیماری های مختلف را به وجود آورد . متعادل نمودن دمای این شیر با دمای بدن گوساله ها از طریق گرم کردن باید حتما صورت گیرد.
جداسازی گاوهایی که جدیدا سقط جنین داشته اند از سایر گاو ها و بلافاصله ضدعفونی نمودن محیطی که سقط در آنجا انجام شده است بسیار مهم است.
پاک سازی جایگاه گاو ها از حیوانات موذی و ولگرد که از یکی مهم ترین عوامل انتقال بیماری هستند.
بازرسی مکرر علوفه و خوراک مصرفی دام ها از لحاظ کیفیت و نداشتن هیچ گونه آلودگی
ایمن سازی گاو ها در برابر بیماری های عونی که منجر به سقط جنین می شوند.
شاخ های گوساله های خود را بهتر است با رعایت نکاتی از بین ببرید تا در آینده و هنگامی که این گوساله ها رشد کردند از طریق این شاخ ها به یک دیگر نتواند آسیب وارد کنند.
محیط گاوداری خود را به طور مداوم تمیز و ضدعفونی کنید.
برای کاهش هزینه ها سعی کنید علوفه مورد نیاز را خودتان تولید و کشت کنید و یا حداقل از دلالان و واسطه ها خریداری ننمایید.
گاوها نسبت به آب تمیز و سالم بسیار حساس هستند پس باید آب آشامیدنی آنان تمیز و گوارا باشد .
برای کار پرورشی خود گوساله هایی که با کیفیت هستند را مدنظر قرار دهید ، این گوساله ها نباید بیمار باشند.
در هنگام جابجایی گوساله ها و گاوهای خود حتما از وسایل مناسب و جادار استفاده کنید.
برای هر گوساله خود حدود ۵ متر مربع فضا در جایگاه نگهداری آنان آماده کنید.
هنگام ورود انواع ماشین آلات به محیط گاوداری چرخ های آنان را ضدعفونی کنید . برای اینکار می توانید در ابتدا ورودی یک حوضچه ای را تعبیه نمایید.
کف و بستر جایگاه نگهداری این حیوانات باید گرم و خشک باشد و همچنین این جایگاه باید دارای سقف ، پنجره برای تهویه مناسب باشد.
شیب بندی و زهشکی خوبی را بر کف جایگاه در نظر بگیرید.
گوساله در زمان تولد باید حدود ۱۰ درصد وزن خودش را شیر بخورد و بعد کم کم به سراغ خوراک و استارتر باید رفت.
آب تمیز و گوارا را به صورت آزادانه در اختیار دام های خود قرار دهید .
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب
گاوداری مصنوعی خوب

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *